Trelänsleden

Demanding63.3 km4 hours

Äventyrscenter - Äventyrscenter

Naturreservatet Malingsbo-Kloten i gränstrakterna mellan Västmanland och Dalarna är Sveriges största Naturreservat. Ett 56 000 ha stort vildmarksområde i Örebro, Dalarnas och Västmanlands Län. Trelänsleden som börjar och slutar i Örebro Län, slingrar sig genom storskogen in i Dalarnas län och vidare in i Västmanlands Län. Cykelleden passerar 300 meter från trelänsröset. Vildmarken har varit Naturreservatsskyddad sedan 1950, vilket är anledningen till att området är en orörd och populär frizon för många vilda djur. Ett långvarigt byggförbud har stoppat all exploatering av sommarstugor vilket gör Naturreservatet Malingsbo-Kloten till ett unikt och spännande utflyktsmål i Mellansverige. I Naturreservatet finns en mängd fina gamla timmervägar som lämpar sig utmärkt för cykelturer. Med hjälp av cykel hittar du till naturreservatets många fina ”smultronställen”.

GPX
Lägg till i mitt program
Vandrare med ryggsäck tittar på karta på sin telefon för att hitta rätt väg i den svenska vildmarken.
Vandring över en bro i den svenska vildmarken med Nordic Discovery.

På vägen hittar du:

Kloten

Cykelledens start och slutpunkt. Byns historia delas in i tre epoker. En tid av järnframställning i en hytta med start på 1600-talet. En timmer och skogshuggarera mellan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I modern tid lever vi i byn Klotens tredje epok med en tid av rekreations, natur, äventyr och aktivitetsturism. På slutet av järnhanteringsperioden och i början av timmer och skogshuggarepoken hade Kloten en befolkning på mer än 1000 personer. Idag finns runt 30 bofasta. På orten finns kanoter, kajaker och MTB till uthyrning och möjligheten till deltagande i viltsafarin.

Gamla järnvägsstationen

Mellan 1877 och 1934 fanns en järnväg mellan Kloten och Bånghammar (Bånghammar ligger några kilometer söder om Kopparberg). Mellan järnvägsstationen och Nordic Discoverys Äventyrscentral finns den tidigare lastplattformen (byggd av slaggsten) kvar. En informationstavla visar intressanta bilder från det förflutna.

Lokstallet

Treöresvägen

Vägen byggdes i början av 1930-talet. Om vägnamnet kom av den låga lönen eller en usel löneförhöjning är oklart.

Riddarhyttan

I omgivningarna finns gott om minnen från den senaste istiden och den period för ca 9500 år sedan då isen drog sig tillbaka från Bergslagen. Här gick gränsen mellan land och hav vilket gjorde att många speciella naturformationer uppstod just här. Rödjorden (som tidigare var råvaran vid den lokala järnframställningen) finns i ett stort område med lager som skiftar från någon centimeter till någon meter. Rödjorden bildades då inlandsisen smälte. Järn löstes ur berggrunden och följde via grundvattnet med ut i vattendragen. När järnet kom i kontakt med luft fälldes järnet ut i järnoxider som bildade tjocka lager (som innehåller upp till 40 % järn). Rester av blästerugnar (från järnframställningen) har med C 14-metoden daterats till 700 år f.Kr. Rödjord bildas fortfarande.

Badplats

Skildammens badplats.

Teatermaskinen

Ett stor teaterbygnad längs cykelleden mitt i skogen.

Gammelbo

Här gjorde Lasse-Maja besök och stölder på Gammelbo gård runt sekelskiftet mellan 1700 och1800-talet.

Badplats

Trevlig badplats i sjön Glien